Ansiktslyftning

Ansiktslyftning

"Jag vill se lika ung ut som jag känner mig"

Anledningarna är naturligtvis individuella, men ofta känner svenska kvinnor och även män, att det inte är åldrandet i sig som känns jobbigt, utan att man själv och omgivningen i olika situationer, upplever att man ser ”sur och trött ut”. Det känns som om ”mitt ansikte ger en negativ signal till min omgivning” – fast att man själv verkligen inte upplever att så är fallet.

Det moderna ansiktslyftet

Modern ansiktskirurgi innebär att jag, som kirurg tänker mycket mer fysiologiskt, och tar hänsyn till naturens verkan och analyserar hur åldrandeprocessen påverkat Dina vävnader i ansiktet. Komplett ansiktskirurgi innebär att man återskapar – inte bara tar bort – utan återför volym och vävnad till dess ursprungliga plats, samt minskar hudöverskott.

Varje ansikte är unikt

Varje ansikte är unikt – det gäller för oss att tillsammans väga Dina önskemål med de medicinska förutsättningar som finns. Vi vill skapa mer volym och ett piggare utseende, ökad harmoni och en mer ”energisk look”. Min långa erfarenhet av olika metoder med lyckade resultat när det gäller att förändra ett ansikte och uppnå Dina önskningar är väsentliga.

Tillsammans diskuterar vi det ingrepp, facelift, pannlyft, mellanansiktslyft, ögonlocksplastik eller volymersättning genom fettransplantation vad som passar Dina medicinska förutsättningar och förväntningar bäst.

Läs mer

Varför blir vi ”påsigare” med åren?

Åldrandeprocessen innebär bland annat att collagenets egenskaper – det ämne som ger spänst åt huden och vävnaden – ändras och blir mindre elastiskt. Detta sker beroende på inverkan av solen och det naturliga åldrandet, men också rökning bidrar starkt negativt. Förutom huden förändras även volym på muskler och benstrukturer. Man ser plötsligt sin avslappnade spegelbild eller sig själv på kort och känner inte igen sig. Ansiktet känns fårat och tungt. Delar av ansiktets linjer och volym flyttar sig således nedåt, man blir rynkig i pannan, ögonbrynen flyttar sig nedåt och följaktligen blir det påsar ovanför ögonen. Under ögonen kan man uppleva både hudöverskott och att det blir tomt och flackt i denna, den mellersta delen av ansiktet. Det bildas djupa veck bredvid munnen, nedanför näsan, kring ögonen och ansiktet känns “hängigt, platt och tomt”. Detta beror på att huden tappar spänst och volymen i kinderna ramlar ner, beroende på åldrandet i sig och jordens dragningskraft. Ofta skapas påsar längs käklinjen samt hudöverskott med vävnadsband, d.v.s. slappa muskelband på halsen.

Ett bra ansiktslyft, mellanansiktslyft eller pannlyft med eller utan ögonlocksplastik, innebär inte, tycker jag, att man bara “lossar hud och sträcker i huden”, eller bara tar bort fett. Detta var ett vanligt synsätt tidigare och har delvis gett ett vanrykte och rädsla för ansiktslyft i olika former, för “att se lyft  och sträckt ut”, vilket tidigare var fallet. Med ett modernt synsätt och moderna tekniker behöver man inte uppleva detta.

Resultat och framtiden

Att förstå en kvinnas utseende (det kan naturligtvis också vara en man, viket blir mer och mer vanligt) och genom försiktig och noggrann kirurgi med hänsyn till ansiktets och personlighetens harmoni, föryngra mina patienter och återskapa en balans i volym och vävnad är en konstart som betyder mycket för mig.

Reaktionerna är ofta mycket positiva för patienten. Men förändringen kan ibland, om Du inte vill vara öppen med ingreppet, ge frågor från omgivningen, varför jag brukar rekommendera mina patienter att efter operationen kanske ändra frisyr lite eller sminka sig mer, så att det nyfräscha utseendet blandas med lite nytt runt och i ansiktet.

Önskan och förväntan med en ansiktslyftning är inte bara att man skall se yngre ut, utan snarast, väl så viktigt, att man ser pigg, glad och utvilad ut, full med energi, som om man varit på en härlig semester och är i balans med sig själv och livet.

Konsultationen och vårt uppriktiga samtal är mycket viktig för att jag skall förstå vad som främst stör Dig och att jag skall kunna beskriva effekten av olika ingrepps påverkan på just Ditt ansikte. Vi analyserar vad och vilka delar av ansiktet som Du vill påverka samt hur mycket.

Vid konsultationen utgår vi ifrån Dina tankar, önskemål och medicinska förutsättningar. Varje ansikte är unikt.