Ögonlocksoperation

Ögonlocksoperation

"Resultat utan att märkas"

Få tillbaka livfulla ögon

Glädje har sin källa från ögonen. Alla vill vi känna oss piggare och fräschare men det är ofta i ögonregionerna de första förändringarna på ökad ålder syns. Huden tappar spänsten och hänger lite mer och fettkuddarna, särskilt mot näsan, blir tydligare. Vi ser ofta lite tröttare och surare ut trots att vi alls inte förändrat humöret.

Piggare utseende

En ögonlocksoperation ger nästan alltid ett piggare och mer energiskt utseende utan att det syns så mycket att Du gjort en operation. En stor mängd offentliga personer, företagsledare och personer inom media är vanliga patienter för detta ingrepp. I dagens samhälle är det en viktigt känsla att se pigg och alert ut.

Del i en helhet

Att förstå Dina önskningar, samt att väga in Din förväntan och medicinska förutsättningar, ger oss tillsammans möjligheten att nå det slutresultat Du längtar efter. Alla mina år med olika former av kirurgi har gett mig ovärderligt kunskap om vad en liten förändring ger för effekt på helheten.

Under konsultationen går vi igenom allt detta tillsammans och jag hjälper Dig med analysen, så att jag kan förstå Dina önskningar och väga in Din förväntan och medicinska förutsättningar så att vi tillsammans kan välja rätt ingrepp. Det är mycket viktigt att analysera Dina anatomiska förutsättningar.

Läs mer

Varför Övre ögonlock eller Pannlyft?

Inte sällan så börjar tankarna kring att göra en övre eller nedre ögonlocksplastik med en kommentar från omgivningen om att man ser “trött, sur och bister ut”. Eller också råkar man titta på ett kort som är taget i ett obevakat ögonblick då ansiktet är i vila. Det känns inte som vårt eget ansikte.

På kortet ser vi ett ansikte med en massa hud ovan ögonen och lågt sittande ögonbryn – inte alls det utryck vi är vana vid från spegelbilden, där vi utan att tänka på det, rynkar pannan och på så sätt lyfter ögonbrynen och slätar ut huden ovan ögonen.

Det första tecknet på åldrande i vårt ansikte berör ögonregionen, främst den yttre delen mot tinningen, som börjar tappa i spänst och ögonbrynshöjd redan i 30-års åldern.

Övre ögonlock

En övre ögonlocksplastik är ofta det första ingrepp som känns aktuellt, både för män och kvinnor.

Ögonlocksplastik innebär en mindre operation i ansiktet än pannlyft eller en ansiktslyftning, men är vid rätt tidpunkt och indikation ett kirurgiskt ingrepp med mycket god effekt.

Du får ett piggare utseende. Ditt ansikte speglar mer “energi och glädje”. Samtidigt möter Du väldigt sällan andra reaktioner från omgivningen än ”vad Du ser pigg ut! Har Du varit utomlands och haft en härlig semester? Är Du i balans med livet nu?”.

Ögonlocksplastiker är ingrepp som “finns utan att märkas”. På grund av denna känsla är detta plastikkirurgiska ingrepp, tillsammans med fettsugning, det vanligaste bland män.

Vad är viktigt att tänka på inför beslutet om att genomgå en ögonlocksplastik eller pannlyft?

Igen är det viktigt att beslutet om kirurgi är Ditt eget. Inget kirurgiskt ingrepp känns någonsin “rätt och snyggt eller passande” – om beslutet främst kommit till beroende på kommentarer och påtryckning från omgivningen.

Det rör Dig, Ditt ansikte och Din självbild. Det kostar pengar och innebär risker och ger konvalescenstid i Ditt liv.

I beslutet kring vilket ingrepp som är rätt för Dig i ögonregionen är det viktigt att Du verkligen tar Dig tid. Tid att analysera Din egen reaktion kring Ditt åldrande (vilket är en naturlig process) och vilka delar av detta som Du är trött på att möta i spegeln.

Analysen skiljer sig mellan kvinnor och män. De flesta män som vi anser ser manliga och kraftfulla ut har raka relativt lågt sittande ögonbryn. Således kan en övre ögonlocksplastik i de flesta fall passa en man mycket väl. Vid några fall innebär enbar en hudreduktion i detta område att avståndet mellan pupill och ögonbryn blir alltför litet varför man bör analysera behovet och indikationen för ett pannlyft eller ögonbrynslyft.

Hos kvinnor är situationen många gånger annorlunda. De mer kvinnliga dragen är ett ögonbryn som är bågformat. Detta öppnar blicken och ger ett mer ungdomligt, gladare och mer positivt intryck.

Inför beslutet om vilket ingrepp som är rätt för Dig är det således mycket viktigt att ta sig tid och studera sitt ansikte i vila, i spegeln och på kort i avslappnat tillstånd för att förstå vad Ditt ansikte egentligen förmedlar.

Pannlyft

Om Du verkligen vill “öppna upp blicken och vrida klocka tillbaka i tiden” kan det vara så att ett pannlyft med eller utan ett övre ögonlockslyft är rätt för Dig.

Om Du är nöjd med placeringen av Dina ögonbryn i vila (lägg handen ovan Dina ögonbryn och titta på dig själv, med avslappnad mimik i spegeln, så får Du svaret) – så blir Du säkert nöjd med en övre ögonlocksplastik.

Man skall naturligtvis alltid välja det ingrepp som innebär minsta möjliga kirurgi. Övre ögonlock innebär ett mindre kirurgiskt ingrepp med kortare konvalescens och mindre kostnad.

I de fall när man känner att det inte “räcker med att ta bort överskottshuden på övre ögonlocken” när man vill se lika glad och pigg ut “som förr på kort för några år sedan”, då kan det vara så att ett pannlyft med eller utan övre ögonlocksplastik skulle innebära ökad livskvalité för Dig.

Dialogen för att ta beslut

Ofta behöver man gå hem och kanske även diskutera med sin omgivning för att landa i ett beslut som man är helt nöjd med. Känslan skall infinna sig att Du vill prioritera detta ingrepp i livet för att skapa en gladare, mer energisk, positiv självbild och därigenom uppleva ökad livskvalité.