Plastikkirurgi på gott och ont

Plastikkirurgi på gott och ont

När jag berättar att jag sedan mer än 15 år arbetar med enbart plastikkirurgi, så startar alltid intressanta samtal. Ordet plastikkirurgi har så olika innebörd för oss människor.

En del tar avstånd och andra är klart intresserade men söker kunskap för att förstå konsekvenserna av ett ingrepp i deras kropp. Andra som är pålästa och kanske genom vänner har kommit i kontakt med lyckade plastikoperationer har tagit en klarare hållning och vill genast diskutera ingrepp och dess konsekvenser i tid och kostnader.

Jag arbetar mycket med face-lift, pannlyft, ögonlock, halslyft och hakförstoring med bröstförstoring/förminskning och bröstlyft samt byte av bröstimplantat, med body-sculpture vilket innebär både bukplastiker, ryggplastiker, stusslyft och stussförstoring, lårlyft och armlyft samt fettsugningar med skulptering efter viktuppgång och efter stor viktminskning. Vidare ingrepp som syftar till föryngring av ansiktet med både fettransplantationstekniker och injektionstekniker.

Låt mig få ge mina högst personliga reflektioner kring plastikkirurgi.

Först några rader om mig själv.

Jag blev färdig läkare vid Karolinska Institutet 1988. Idag är jag kirurg, trippelspecialist inom plastikkirurgi, hjärt och transplantationskirurgi. Genom intresse och starkt mentorskap från bl.a. professor Castaneda i Boston, utbildade jag mig till thoraxkirurg (hjärt-lungkirurgi) och vidareutbildning på Harvard Medical School (ett av de absolut högst rankade medicinska lärosätet i världen) samt med grundutbildning på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Jag opererade ett stort antal hjärtsjuka patienter med by-pass, klaffkirurgi och även hjärtbyte. Därefter önskade jag vidareutbilda mig till transplantationskirurg, där jag bytte främst njurar och lever på behövande patienter, både vuxna och barn.

En otroligt spännande och givande period i mitt liv där jag verkligen i realtid fick lära mig att hantera akut uppstående, farliga och oväntade situationer.

Fascinationen kring den plastikkirurgiska utmaningen, som innebär att man opererar ett mycket brett patientklientel med trauma, cancer och missbildningar till att få utveckla ett estetiskt handlag och synsätt inom kirurgin, hade parallellt funnits under flera år. Jag vidareutbildade mig därför till rekonstruktiv plastikkirurg och microkirurg på Karolinska sjukhuset. Jag ville lära mig det finmotoriska hantverket att operera och hantera millimeterkärl och som effekt av detta, kunna göra mycket fina ärr.

Därefter följde utbildning till estetisk plastikkirurg, vilket jag genomförde både i Sverige, Belgien, Österrike och USA, vilket för mig innebär en kanske ultimat utbildning, för att verka som plastikkirurg.

Som plastikkirurg jobbade jag på Karolinska sjukhuset där jag också var chef för operationsavdelningen och ingick i klinikledningen.

Under den tiden så brann mitt hjärta extra för microkirurgiska rekonstruktioner. Där jag tog ansvar för delar av verksamheten som rörde rekonstruktion efter bröstcancer och cancer i ansiktet. Jag var med och vidareutvecklade samarbetet med de ortopediska cancerkirurgerna, där jag bl a hade den stora glädjen att kunna utföra kirurgiska ingrepp på barn med sarcom (bencancer) i överarm, där jag med microkirurgisk teknik kunde göra ben- kärl- och nervförflyttning i microskop, från barnets underben till överarm, för att på detta sätt kunna undvika en armamputation på dessa barn.

Därefter arbetade jag som självständig plastikkirurg på Akademikliniken i Stockholm i närmare sju år.

Idag är jag 54 år och verksam och delägare vid Plastikkirurggruppen i Stockholm, del av Teres Medical Group, som har sina trevliga lokaler på Sabbatsbergs sjukhus. Vi kommer från 2016 att vara del av Aleris. Detta känns mycket tryggt för mina patienter, med kompetenta läkarkollegor och personal samt tillgång till alla typer av sjukhuskompetens, ex röntgenavdelning, laboratorier, akutvårdsmottagning o.s.v.

Som kvinna och plastikkirurg har jag ofta mycket lätt att sätta mig in i mina patienters uttalade och icke uttalade tankar om vad de vill åstadkomma.

Det är viktigt för mig att jag lägger ned mycket tid och engagemang på att mina patienter verkligen förstår vad ingreppet innebär, och att deras förväntningar är realistiska och därmed möjliga att genomföra rent tekniskt och medicinskt. Det är otroligt viktigt, ja helt avgörande för att ett plastikkirurgiskt ingrepp skall lyckas, att konsultationen och kommunikationen fungerar i båda riktningar. Vad jag menar är att jag måste förstå mina patienters önskningar och förväntningar och mina patienter måste förstå ingreppets art och risker, konvalescens samt de individuella medicinska begränsningarna och möjligheterna som den enskilde patienten har.

Detta nära samtal är den del av min verksamhet som gör plastikkirurgin så speciell och varför jag älskar mitt arbete.